Unii oameni se pot scufunda direct în conversații într-o limbă străină, cu un vocabular sărac, multă încredere și o gesticulare entuziastă de mâini. Pentru mulți dintre noi, însă, acele prime conversații pot fi înfricoșătoare. Vestea bună este că există speranță!

Urmați pașii de mai jos despre cum să vă depășiți frica de a vorbi o limbă străină:

PASUL 1: ÎNȚELEGEȚI-VĂ FRICA

De ce anume vă este frică? Teama de a vorbi o limbă străină de obicei se reduce la frica de a eșua sau teama de a părea prost.

Ați observat vreodată cuvinte ciudate care v-au ieșit din gură în timpul unui interviu de muncă? De vină este frica de judecată și eșec. Anxietatea reduce capacitatea creierului de a vă continua sarcinile normale, cum ar fi procesarea limbajului în timp real. Cu complexitatea adăugată de a utiliza un vocabular și o gramatică nouă, s-ar putea să simțiți că v-ați blocat.

Pentru a vă relaxa, inspirați adânc, adunați-vă gândurile și nu uitați că nimeni nu se așteaptă să vorbiți perfect atunci când nu este limba dumneavoastră maternă!

PASUL 2: IDENTIFICAȚI ZONELE PROBLEME

Când nu sunteți obișnuiți să vorbiți o limbă străină, creierul dumneavoastră are nevoie de timp pentru a prelucra informația primită, a o traduce, a vă gândi la un răspuns și a-l traduce în același timp. Desigur, acest lucru este mai dificil decât să vorbești propria limbă!

Vă luptați mai mult pentru a vă alcătui propozițiile sau pentru a înțelege ce vi s-a spus în răspuns? Urmați acest truc: în loc să încercați să formulați un răspuns în capul vostru, în timp ce cealaltă persoană încă vorbește, concentrați-vă și ascultați cu adevărat ceea ce spune.

Atunci când aveți îndoieli, depuneți tot efortul să ascultați și doar după aceea, vă adunați gândurile și răspundeți!

PASUL 3: EXERSAȚI-VĂ ASCULTAREA

Dacă nu aveți destule cunoștințe și experiență cu noua limbă, nu veți înțelege fiecare cuvânt. Este posibil ca foarte multe cuvinte să le înțelegeți parțial sau deloc.

Lucrul asupra abilității de ascultare, ascultând radioul sau urmărind televizorul în limba țintă, vă va ajuta întotdeauna la dezvoltarea abilității de vorbire. Puteți îmbunătăți vocabularul și pronunția doar ascultând, dar acest lucru nu substituie nicicând o conversație reală.

Este important să înțelegeți că, chiar dacă sunteți obișnuiți să folosiți diferite mijloace de comunicare în limba pe care o învățați, creierul dumneavoastră va lucra mult mai mult în timpul unei conversații, deoarece nu numai că trebuie să înțelegeți ce se spune, dar trebuie să procesați informația primită și să formulați un răspuns.

PASUL 4: TINDEȚI SPRE PERFECȚIUNE

Niciodată nu veți vorbi fluent o limbă străină fără a o vorbi mai întâi greșit! Cu cât începeți să vorbiți mai repede, cu atât mai repede veți ajunge la un nivel fluent de conversație.

Vă puteți simți frustrat atunci când faceți greșeli, dar acest lucru va fi în curând compensat de beneficiu folosirii limbii pe termen lung. Așa că îmbrățișați-vă greșelile!

PASUL 5: ZÂMBIȚI

Veți primi un răspuns mult mai bun dacă abordați conversația cu un zâmbet. La urma urmei, majoritatea vorbitorilor autohtoni sunt încântați când un străin face efortul de a le vorbi limba, mai ales dacă pot vedea că vă este dificil! Studiile au demonstrat că persoanele care zâmbesc sunt percepuți de cei din jur ca fiind mai de succes decât sunt în realitate. Așadar, începeți fiecare conversație cu un salut prietenos și un zâmbet!

PASUL 6: CĂUTAȚI CONVERSAȚII INDIVIDUALE

Când un grup de vorbitori nativi se reunesc, conversația va accelera de obicei și va deveni mai complexă. Conversațiile individuale sunt mai ușoare. Lecțiile private sunt o modalitate de a vă asigura că veți obține această experiență, beneficiind totodată de contribuția unui expert.

Dacă doriți să vorbiți cu un străin, cheia este să nu vă gândiți prea mult la asta. Acționați asupra impulsului – cu cât te gândești mai mult la asta, cu atât va fi mai greu. Dacă călătoriți și găsiți dificil să vă exprimați în limba pe care o studiați, să știți că conversațiile cu persoane necunoscute sunt adesea începutul celor mai bune amintiri!

PASUL 7: CONTROLAȚI VITEZA CONVERSAȚIEI

Dacă vorbiți lent și clar, acest lucru ar trebui să încurajeze partenerul de conversație să se potrivească cu ritmul tău de vorbire. Dacă persoana cu care vorbiți nu obține indiciu, nu strică niciodată să le cereți politicos să vorbească puțin mai lent – încă mai învățați!

PASUL 8: NU VĂ DESCURAJAȚI ATUNCI CÂND O CONVERSAȚIE NU MERGE BINE

Unii oameni cu care vorbiți vor avea mai multă răbdare decât alții, alții sunt mai înțelegători, iar alții pur și simplu sunt mai buni la înțelegerea accentelor străine. Când întâlniți pe cineva care este nerăbdător sau nepoliticos cu dumneavoastră în timp ce încercați să vorbiți limba lor, nu vă descurajați – în acest caz, este problema lor!

PASUL 9: PRACTICAȚI CONVERSAȚIILE DE BAZĂ, ZI DE ZI

Multe din aceleași conversații vor apărea din nou și din nou în viața de zi cu zi. Dacă luați masa la un restaurant, luați băuturi într-un bar sau mergeți la cumpărături, majoritatea interacțiunilor urmează un model similar.

Dacă nu aveți încredere în limba pe care o învățați, aceste conversații ar trebui să fie primul dumneavoastră pas. De asemenea, oamenii pot avea răbdare cu dumneavoastră dacă vă vând ceva!

Chiar și în afara acestor conversații, când vorbitorii nativi află că le învățați limba, probabil că vă vor întreba de unde sunteți și de ce învățați limba lor. Aceste conversații vă vor ajuta să vă creșteți încrederea, astfel încât să puteți trece la subiecte mai ample.

PASUL 10: VIZITAȚI, CÂT DE DES POSIBIL, LOCURI ÎN CARE LIMBA ESTE VORBITĂ

Să trăiești și să studiezi în străinătate este cu siguranță cel mai bun mod de a-ți crește fluența și de a-ți reduce teama de a vorbi într-o limbă străină. Fie că este vorba despre o călătorie cu privire la studii, o experiență voluntară sau doar o vacanță rapidă, găsiți-vă timp pentru a călători în locul în care limba este vorbită!

Așadar, luptați-vă cu teama de a vorbi o limbă străină și împachetați-vă bagajele – abilitățile dumneavoastră lingvistice sunt îmbunătățite!

Sursa: https://blog.esl-languages.com/blog/learn-languages