CE ÎI FACE PE UNII PROFESORI DE NEUITAT?

Conform unui studiu realizat de specialiști în domeniu, în care au fost implicați peste 700 de profesori, părinți și studenți, s-a ajuns la concluzii evidente:

PROFESORII CARE ÎŢI SCHIMBĂ VIAŢA TE AJUTĂ  SĂ TE SIMȚI ÎN SIGURANŢĂ

Investigația este univocă: oamenii nu pot învăța dacă sunt neliniștiți sau frustrați. Siguranța este parte a ansamblului educațional de bază. Nu este surprinzător faptul că mulți oameni își amintesc că cei mai buni profesori  au creat  o cultură a siguranței și suportului la lecție, din orice perspectivă: fizică, emoțională sau intelectuală.

PROFESORII CARE ÎŢI SCHIMBĂ VIAŢA POSEDĂ O PASIUNE DEOSEBITĂ PENTRU OBIECTUL PREDAT

Cei mai buni profesori au o pasiune pentru educație în sânge. Cuvântul pasiune a apărut de peste 45 de ori în răspunsurile audienței. Bucuria profesorului este aceea de a vedea în ochii copiilor interesul, de a fi ascultat și de a vedea sămânța pusă cum rodește. Este fericit că a făcut o treabă bună, se simte împlinit. Este evident că cei mai buni dascăli transmit această atitudine discipolilor.

PROFESORII CARE ÎŢI SCHIMBĂ VIAŢA MODELEAZĂ RĂBDAREA

Procesul de învățare poate fi lent și dificil. În  fiecare clasă sunt studenți cu diferite stări emoționale, atitudine față de obiect si nivel de percepere a materiei predate. Remarcabil e faptul că profesorii găsesc o cale de a rămâne calmi și continuă marea aventură a învățării, oferindu-le  studenților  timpul și suportul necesar. Un profesor bun spune calm: ”E normal să faci greșeli, învață din ele, și mai încearcă o dată, iar eu  îți voi oferi sprijinul meu”. Un profesor bun niciodată nu îl face pe student să se simtă frustrat din cauza greșelilor.

PROFESORII CARE ÎŢI SCHIMBĂ VIAŢA ṢTIU ÎN CE MOMENT SĂ FIE STRICȚI

Profesorii sunt răbdători, însă ei, de asemenea, știu în ce moment să schimbe pasul și să devină stricți. În așa mod, profesorii nu doar stabilesc niște standarde înalte în sala de clasă , dar îi ajută pe elevi să iasă din zona de confort, să își extindă orizonturile și să nu cedeze niciodată. Unul din respondenți își amintește de profesorul  de franceză: “Nu voi uita profesorul meu de franceză, dumnealui putea să  râdă și să se veselească împreună cu noi, dar când era vorba să ne concentrăm la materia predată, eram toți numai ochi și urechi.”

 PROFESORII CARE ÎŢI SCHIMBĂ VIAŢA INSUFLĂ ÎNCREDERE

Virtutea profesorului e simplu de înțeles, este  credința univocă în studenți ceea ce  a și fost menționat aproape de 70 de ori de către respondenți. Un profesor sigur pe el atât în atitudine, comportament cât și sigur pe noțiunile pe care le transmite este considerat un om puternic. Ca să transmiți siguranță trebuie să știi foarte bine ce transmiți și mai important decât toate să-ți menții părerea. Dacă profesorul nu-i transmite copilului că este sigur pe el, nu poate obține admirație și respectul acestuia. Profesorul care e capabil sa schimbe viața  unui copil are darul de a vedea potențialul discipolilor și de ai ajuta sa îți găsească drumul corect în viață. Ca exemplu, un alt respondent despre profesorul de biologie: “ Dumnealui mi-a insuflat că sunt o persoană capabilă. Îmi trebuia doar să cred în mine. Acest profesor a devenit ca un membru de familie pentru mine. Dumnealui mi-a schimbat viața.”

Astfel de  profesori nu doar ajută să îți construiești încrederea în sine, dar și te inspiră în viața de zi cu zi.

PROFESORII CARE ÎŢI SCHIMBĂ VIAŢA ÎṢI IUBESC STUDENŢII

Incredibil,  însă respondenții au folosit cuvântul IUBESC  de 187 de ori! Studenții simt dragostea unui profesor în cele mai simple lucruri: gesturi, priviri, atitudine. Este bine știut că un copil învață mai bine o materie atunci când îl place pe profesor. Astfel se creează între copil și profesor o legătură bazată pe admirație, iar copilul asimilează mult mai ușor materia predată de profesor. Și este și motivat să învețe, își dorește să își depășească limitele, să fie remarcat dar și lăudat de profesor. Ca să obții încrederea și admirația unui elev este foarte greu, trebuie sa fii impecabil ca persoană, ca profesor dar să ai și câțiva “AŞI” în mânecă cu care să dezarmezi o grupă de studenți dornici de adrenalină.

Cu alte cuvinte, se pare că cea mai directă și durabilă cale spre inima copilului  poate fi realizată doar prin dimensiuni non-cognitive, ca pasiunea, răbdarea, rigoarea și bunătatea. Și dacă studentul întâlnește  profesorul care îi va schimba viața, beneficiile vor persista pe parcursul întregii vieți.